Rouw is eigenlijk een reactie op een verlies. Dit verlies kan allerlei vormen hebben. Het overlijden van een dierbare is een ingrijpend verlies, maar denk ook aan bijvoorbeeld:

  • Scheiding

  • Overlijden van een huisdier

  • Verlies van een baan of bedrijf

  • Ongewenste kinderloosheid

  • Chronische rouw / levend verlies

  • Verlies van een kind

Rouw bij een scheiding

Wat de reden ook is om te gaan scheiden, het zorgt voor verschillende emoties. Er kan opluchting zijn, verdriet, pijn, onzekerheid. Zeer verwarrende emoties en ze vliegen vaak door elkaar. Het zorgt sowieso voor een verandering. Je neemt afscheid van je leven in die relatie. Je zal verder leren gaan zonder de ander. Er kunnen ook gevoelens van schuld en schaamte ontstaan. Een gevoel wie ben ik, nu zo zonder de ander. Praktische veranderingen zijn aan de orde, die voor grote onzekerheid kunnen zorgen zoals andere huisvesting en hoe gaat het financieel?

Wanneer er kinderen bij betrokken zijn zullen ook hun levens veranderen en zullen ook hun emoties erbij komen. Je zal de kinderen niet te veel willen belasten met je eigen emoties, je ziet de pijn van je kinderen, er zal een verandering komen in waar de kinderen verblijven. De pijn om ook je kinderen vaker te moeten missen.

Afscheid van het oude leven, vorm zien te geven aan het nieuwe leven, dit is ook een vorm van rouw.

Rouw bij het overlijden van een huisdier

Het verlies van een geliefd huisdier kan zwaar vallen. De aanwezigheid, de warmte en de liefde die je ontving van het huisdier word gemist. Een huisdier kan een volwaardig lid van het gezin zijn en rouw is dan ook een normale reactie als het huisdier overlijdt.
Het wordt stiller in huis, de verzorging voor het dier valt weg, het loopje buiten met de hond is er niet meer. Het zal een behoorlijke impact hebben op het dagelijkse leven.

Hier de volgende titel in H4

Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst.

Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst. Hier de tekst.

Corona lockdown

Archief